Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Άνω κάτω ο Ιούνης αβοκάντο μας ζητά

Πώς είναι ο φετινός σας Ιούνιος αλήθεια;
Για τον καιρό ρωτάω,που είναι άνω κάτω,καύσωνας και παγόβουνο παρέα!Στα εποχιακά φρούτα/λαχανικά του μήνα που διανύουμε συγκαταλέγεται το αβοκάντο.

Ο θεϊκός αυτός καρπός του βουτυρόδεντρου ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό,και η καλλιέργεια του στην Ελλάδα συγκεκριμένα άρχισε λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θεία Βίκη λέει "Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου.Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.

Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα."Αβοκάντο λοιπόν,
σε όποια νοστιμιά θέλουμε!

Σε σαλάτα,σε γλυκό,σε παγωτό,σε φαγητό δεν έχει σημασία! Καλοδεχούμενες ακόμη και οι συνταγές ομορφιάς.

Μπορούμε να αναδημιουργήσουμε κάποιο παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας ή να δοκιμάσουμε κάποια εξωτική πρόταση.

Οι συνταγές όπως πάντα μέχρι το τέλος του μήνα.

 ΥΓ: Στο δεύτερο βίντεο ο Ευτύχης Μπλέτσας μας δείχνει βήμα βήμα πώς να καθαρίσουμε σωστά ένα αβοκάντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.